Pieprz cayenne – właściwości

Pieprz cayenne

Większość z nas nie jest zadowolona ze swojej nadwagi. Obecnie zapanowała moda na zdrową dietę i bycie fit, w związku z tym popularne stały się wszelkiego typu suplementy na odchudzanie.

Jeżeli szukacie produktów , które wspomagają dietę odchudzającą, warto poznać właściwości pieprzu cayenne – wpływa on pozytywnie na cały układ pokarmowy, zalecany jest na zatrucia, wspomaga proces przemiany materii a nawet likwiduje wzdęcia. Pieprz cayenne to zmielone nasiona i strąki ostrych czerwonych papryczek, które stanowią bazę pieprzu. Papryka cayenne jest uprawiana przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Afryce Wschodniej, Indiach oraz Meksyku, a także w innych państwach położonych w klimacie tropikalnym. Papryka kajeńska wyróżnia się nie jedynie charakterystycznym, ostrym smakiem, ale także słynie ze swoich właściwości leczniczych, to dlatego stała się popularna na całym świecie.

Pieprz cayenne na odchudzanie jest polecany i doceniany na całym świecie, ponieważ doskonale reguluje pracę jelit, spożywany w odpowiednich ilościach ogranicza apetyt. Wpływa dobrze wpływa także na układ krążenia oraz układ odpornościowy. własności pieprzu kajeńskiego powodują, że wzmacnia cały organizm, koi zapalenia stawów, bóle głowy. Co ciekawe, niektórzy naukowcy są zdania, że warto spożywać pieprz cayenne w profilaktyce przed rakiem. Powstały badania, które poświadczają, że substancje obecne w pieprzu kajeńskim uśmiercają mitochondria odpowiedzialne za rozwój komórek nowotworowych.

Pieprz cayenne swoje właściwości zawdzięcza między innymi związkowi chemicznemu znanemu pod nazwą kapsaicyna, który odpowiada za ostry smak. Kapsaicyna ma wpływ na receptory bólu znajdujące się w jamie ustnej, dlatego po zjedzeniu pieprzu kajeńskiego odczuwamy pieczenie i uczucie bólu. Co ciekawe kapsaicyna potrafi łagodzić stany zapalne, ma również właściwości uśmierzające ból. Bardzo wiele osób zażywa pieprz kajeński, w celu pozbycia się powracających bólów głowy lub bólów migrenowych. Poza tym zawiera też bardzo dużo wapnia, żelaza, magnezu, cynku, sodu, fosforu, witaminy A, C, K i E. Reasumując jest to produkt bardzo przyjazny dla zdrowia i warto wprowadzić go do swojej diety. Oczywiście należy przyjmować go w ustalonych dawkach, jeżeli będziemy stosować go zbyt często może wywołać nawet uszkodzenia wątroby, błoń śluzowych oraz przewodu pokarmowego. Pamiętajmy, żeby nie stosować go bez wcześniejszej konsultacji lekarskiej, w przypadku gdy przyjmujemy leki , które hamują wydzielanie kwasu żołądkowego oraz ACE inhibitory. Pieprz cayenne będzie świetnym dodatkiem do wszelkiego typu zup oraz sosów. Wiele osób przyprawia nim również mięso, ryby i owoce morze. W zasadzie wszystko zależy od serwowanego dania i indywidualnych upodobań. Najważniejsze jest to, aby zachować umiar, jeżeli będziemy używać go nadmiernie może okazać się niezdrowy dla naszego organizmu. Pieprz cayenne to wyśmienita przyprawa do potraw, która nie tylko sprawia, że przyrządzone dania lepiej smakują, ale co ważniejsze ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, poza tym wspomaga odchudzanie.

Dodaj komentarz