acerola

Acerola tabletki – bogactwo witaminy C

Nie jest tajemnicą, że jedną z najważniejszych witamin, jakich wymaga nasz organizm jest witamina C. Jako jej nośnik, kojarzymy najczęściej cytrynę i inne cytrusy. Czy trafnie?

Nie tylko cytryny

Wbrew powszechnej opinii, w cytrynach substancji, jaką jest kwas askorbinowy, czyli witamina C, nie ma za wiele. Zasadniczo, to w porównaniu do innych owoców i warzyw, w cytrynie tej witaminy jest bardzo mało. Mniej więcej tyle samo można znaleźć w pomidorze, a już całkowicie biją cytrynę na głowę takie owoce, jak: kiwi, czarna porzeczka, truskawki, mango, pomarańcza, papaja, czy warzywa, jak: brokuł, brukselka, jarmuż, a przede wszystkim papryka. W jednej czerwonej papryce jest nawet dziesięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Jest oprócz tego jeszcze jedna roślina, niestety nie rosnąca w Polsce, której owoce są zaskakująco hojne w ową witaminę. Okazuje się, że sytuuje się ona pod tym względem na pierwszym miejscu. Chodzi o acerolę.

Acerola – najlepsza witamina Cacerola-witamina-c

Acerola to krzew, naturalnie rosnący na terytorium Ameryki Środkowej. Nazywana inaczej „wiśnią z Barbados”, ponieważ jej owoce wyglądem nieco są podobne do wiśni. Są niewielkie i jasnoczerwone. Konsumowane są na całym świecie nie ze względu na smak, ale na swoje właściwości. Witamina C naturalna substancja, występująca w tym owocu w olbrzymim wręcz stężeniu, spopularyzowała jego użycie dla celów medycznych. Owoce aceroli są dość nietrwałe, posłużą się do zjedzenia maksymalnie do trzech dni po zebraniu. Dlatego też, na ich podstawi, tworzy się liczne wyroby spożywcze i lecznicze, takie jak acerola tabletki, ale też dżemy, syropy, galaretki, soki. Powszechne jest też mrożenie puree lub pulpy z aceroli i eksportowanie jej na rynki innych krajów w takiej właśnie formie.

Po co nam witamina C?

Wszyscy wiedzą, że jest potrzebna, mało kto choćby całkowicie zdaje sobie sprawę, jakie ma witamina C właściwości. Kwas askorbinowy (czyli witamina C) dostarczany organizmowi we właściwych dawkach, wzmacnia jego odporność. Dzięki temu, zapobiega między innymi przeziębieniu. Nie trzeba studiować medycyny, żeby wiedzieć, że na pierwsze oznaki przeziębienia jest najlepsza witamina C. A zatem wiele osób, spostrzegłszy u siebie objawy, takie jak katar, kaszel, ból gardła, czy podwyższona temperatura, udaje się do kuchni, zrobić sobie herbatę z cytryną. Zalewając niestety sok z cytryny wrzątkiem, zabija się, już i tak małe ilości witaminy C obecne w tym owocu. O wiele lepszym wyjściem byłoby wykorzystanie dobrodziejstw innych owoców i warzyw, spośród których acerola wybija się na sam przód, pod względem zawartości kwasu askorbinowego. Naturalnie, acerola nie rośnie w Polsce, nie zerwiemy jej więc w ogródku, ani nie kupimy na targu czy w sklepie. Nie ma jednak problemów z zakupieniem jej w formie suplementu diety, takiego jak acerola tabletki.

Rola witaminy C w organizmie nie kończy się jednak na przeciwdziałaniu przeziębieniom. Jej obecność pomaga ograniczać ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych, zakaźnych, jak też cukrzycy. Jest odpowiedzialna za prawidłowy proces wchłaniania żelaza, a zatem przeciwdziałania anemii. Witamina C jest też niezbędna dla prawidłowej syntezy kolagenu w organizmie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie