acerola

Acerola właściwości lecznicze

Acerola to amazońska jagoda, która jest mocno podobna do acai, ale z jakiegoś powodu nie posiada identycznej popularności. Może to być silniejszy przeciwutleniacz, ma ogromną dużą zawartość fenolową i jest jednym z najsilniejszych źródeł witaminy C na naszej planecie.

Młoda acerola może mieć prawie 8% witaminy C, która jest prawie 40 razy większa niż w przypadku pomarańczy.
Wybrane związki fenolowe będące w aceroli obejmują proantocyjanidynę, galusan epigallokatechiny oraz epicynę. Związki te są przypominają związki obecne w związkach w innych fioletowych produktach spożywczych, jagodach i zielonej herbacie, z których wszystkie wykazują wyjątkowe właściwości lecznicze.

Korzyści zdrowotne Aceroli

Wspomaganie leczenia cukrzycy: Najnowsze badania wykazały, że przeciwutleniacze będące w owocach aceroli mogą naprawdę pomóc spowolnić uwalnianie glukozy do układu krwionośnego. To usystematyzowanie insuliny i glukozy jest kluczowym środkiem zapobiegania skokom i spadkom cukru, które mogą być ryzykowne (a nawet śmiertelne) u osób chorych na cukrzycę. Acerola jest pomocna nie tylko w zapobieganiu wystąpieniu choroby, ale także reguluje wysokość cukru we krwi u zdrowych osób.

Przeciwdziałanie rakowi: Owoce Aceroli zawierają różnorodne składniki przeciwutleniaczy, w tym karotenoidy i bioflawonoidy, które ograniczają działanie wolnych rodników w ciele człowieka. Wolne rodniki są niebezpiecznymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego, które powodują, że zdrowe komórki poddane są mutacji w komórkach rakowych a równieżzaostrzają inne poważne choroby. Jeśli chodzi o przeciwutleniacze acerola cherry, powiązano je ze spowalnianiem rozprzestrzeniania się raka płuca u pacjentów cierpiących na tę bardzo powszechną formę choroby.

Właściwości przeciwdziałające szybkiemu starzeniu: Duży poziom przeciwutleniaczy zawartych w owocach acerola jest nie tylko znakomity do zahamowania rozprzestrzeniania się raka, ale także do ogólnie oczyszczenia ciała z groźnych toksyn i substancji, które są przyczyną jego choroby. Karotenoidy w aceroli pomagają chronić zdrowie oczu i polepszają kondycję tkanki skórnej, podczas gdy bioflawonoidy przyczyniają się do zwiększenia funkcji poznawczych i zapobiegają powstawaniu się innych chorób powodowanych wiekiem.

System odpornościowy: Owoce Acerola mają jedną z najwyższych zawartości witaminy C, na którą składa się tylko camu camu ( owoce z bogatym źródłem makro- i mikroskładników odżywczych). Dla osób, które chcą wspomóc swój system odpornościowy, owoce aceroli w cotygodniowej pozwolą odczuć dużą poprawę. Witamina C wspomaga powstawanie białych krwinek, które są główną linią obrony przed ciałami obcych i patogenami. Co więcej, witamina C jest głównym składnikiem kolagenu, znaczy to, że organizm może szybciej się kurować i regenerować komórki, naczynia krwionośne, narządy i tkanki przed chorobami lub uszkodzeniami.

Metaboliczne problemy: Aby utrzymać organizm na dobrym poziomie, należy kontrolować metabolizm. Jedną z kluczowych grup witamin, do których należy to jest rodzina witaminy B. Te witaminy, w tym niacyna, ryboflawina i kwas foliowy pomagają regulować procesy hormonalne i metaboliczne, aby zapewnić prawidłowe działanie mechanizmu człowieka.

Zdrowe serce: Jako bogate źródło potasu, podobnie jak duża ilość soczystych owoców, także acerola może również zadziałać pozytywnie na zdrowe serce. Potas jest lekiem rozszerzającym naczynia, pomaga złagodzić obciążenie układu sercowo-naczyniowego, rozszerzając naczynia krwionośne i zwiększając przepływ krwi, zmniejszając ciśnienie krwi. Może to zmniejszyć ryzyko pojawienia miażdżycy tętnic, co również zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Bogata różnorodność przeciwutleniaczy pomaga utrzymać układ sercowo-naczyniowy bez zbyt dużej ilości cholesterolu i wolnych rodników powodujących stres oksydacyjny.

Trawienie: Mimo, że owoce aceroli nie mają tak wielkiej ilości włókna jak wiele innych owoców, to cały czas są znaczące i z powodzeniem, mogą pomóc zwiększyć uzdrowić układ trawienny. Błonnik spożywczy sprawia bezproblemowe przechodzenie pokarmu przez {układ|przewód| pokarmowy, który zmniejsza zaparcia, wzdęcie, biegunkę, skurcze i poważniejsze problemy, takie jak wrzody żołądka. Oprócz tego błonnik pokarmowy pomaga również wyczyścić szkodliwy cholesterol z serca.

Na rynku zakupić można tabletki posiadające wyciąg z owoców Acerolii. Zazwyczaj proponowane jest zażywanie 1 tabletki dziennie, popijając szklanką wody. Kapsułkę należy przyjmować w trakcie lub po jedzeniu. Jeżeli organizm jest wycieńczony można zwiększyć dawkę do trzech pastylek w ciągu dnia. Kapsułki dostępne są w opakowaniach od 30 do 120 tabletek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie