Melisa lekarska

Pochodzi ze wschodnich rejonów Morza Śródziemnego. Ma ładne, sercowate, jasnozielone liście a także różowe albo niebieskawe kwiaty. Znana była już w starożytności, jej liście o sympatycznym cytrynowym aromacie dodawano do potraw. Obecnie stosuje się ich głównie do sałatek, mięs oraz ryb. Stosowana jest raczej w celach leczniczych – działa uspokajająco, przyspiesza zasypianie. Napar z melisy doskonale zastępuje herbatę.

Tak, tak, tak 🙂 jak już się większość domyśla tą roślinką, o której upawie napiszę jest melisa:). Tak dobrze nam znana i często też hodowana w ogródkach przez nasze babcie oraz mamy.

Myślę, że osoby preferujące herbatki ziołowe będą zainteresowane hodowlą melisy. A oto kilka rad jak wyhodować sobie taką roślinkę w ogródku, domu, na parapecie.

Uprawa:melisa-lekarska

Latem melisa lubi miejsca słoneczne i ciepłe (25-30⁰C), zimą nieco chłodniejsze. Tuż przed kwitnieniem ścinamy wierzchołki pędów i suszymy. Po przycięciu roślina wypuszcza nowe pędy.

Podlewanie:

Zapewniamy stałą, równomierną wilgotność podłoża.

Nawożenie:

Można nawozić nawozami wieloskładnikowymi, raz na miesiąc.

Przesadzanie:

W przypadku wieloletniej uprawy wiosną każdego roku, w przepuszczalne, zasobne w próchnicę podłoże.

Rozmnażanie:

Z nasion wysiewanych w marcu – kwietniu do doniczek na głębokość około 0,5cm. Utrzymujemy stałą wilgotność podłoża i temperaturę około 22⁰C. Melisę można również rozmnażać przez podział starszych roślin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie