acerola

Acerola to amazońska jagoda, będąca bardzo podobna do acai, ale z jakiegoś powodu nie posiada identycznej rozpoznawalności.

Może to być mocniejszy przeciwutleniacz, ma bardzo dużą zawartość fenolową i jest jednym z najsilniejszych źródeł witaminy C na naszej planecie. Młoda acerola może mieć prawie 8% witaminy C, która jest prawie 40 razy większa niż w przypadku pomarańczy.
Niektóre związki fenolowe będące w aceroli obejmują proantocyjanidynę, galusan epigallokatechiny oraz epicynę. Związki te są podobne do związków obecnych w innych fioletowych produktach spożywczych, jagodach a także zielonej herbacie, z których wszystkie wykazują wyjątkowe właściwości lecznicze.

 Zdrowotne właściwości Aceroli

Pomoc w leczeniu cukrzycy:

Ostatnie badania udowodniły, iż przeciwutleniacze będące w owocach aceroli mogą naprawdę pomóc spowolnić uwalnianie cukru do krwiobiegu. To unormowanie poziomu insuliny i glukozy jest kluczowym środkiem przeciwdziałania skokom i spadkom cukru, które mogą być niebezpieczne (a nawet śmiertelne) u osób cierpiących na cukrzycę. Acerola pomaga nie tylko w zapobieganiu wystąpieniu choroby, ale także reguluje wysokość cukru we krwi u zdrowych ludzi.wittamina c

Zapobieganie rakowi:

Owoce Aceroli zawierają różnorodne składniki przeciwutleniaczy, w tym karotenoidy i bioflawonoidy, które neutralizują działanie wolnych rodników w organizmie. Wolne rodniki są szkodliwymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego, które powodują, że zdrowe komórki poddane są mutacji w komórkach rakowych a także zaostrzają inne groźne choroby. Jeśli chodzi o przeciwutleniacze acerola cherry, powiązano je ze spowalnianiem rozprzestrzeniania się raka płuca u ludzi cierpiących na tę bardzo powszechną formę choroby.

Właściwości zapobiegające szybkiemu starzeniu:

Duży poziom przeciwutleniaczy obecnych w owocach acerola jest nie tylko znakomity do spowolnienia rozprzestrzeniania się raka, ale także do ogólnie oczyszczenia ciała z groźnych toksyn i substancji, które są przyczyną jego choroby. Karotenoidy w aceroli pomagają chronić zdrowie oczu i polepszają kondycję warstwy naskórka, kiedy bioflawonoidy przyczyniają się do zwiększenia funkcji poznawczych i zapobiegają pojawieniu się innych chorób związanych z wiekiem.

System odpornościowy:

Owoce Acerola mają jedną z największych zawartości witaminy C, na którą składa się tylko camu camu ( owoce z bogatym źródłem makro- i mikroskładników odżywczych). Dla osób, które pragną wspomóc swój system odpornościowy, owoce aceroli w cotygodniowej pozwolą odczuć dużą poprawę. Witamina C wspomaga powstawanie białych krwinek, które są podstawową linią obrony przed ciałami obcych i patogenami. Ponad to, witamina C jest kluczowym składnikiem kolagenu, znaczy to, że mechanizm ludzki może szybciej się kurować i regenerować komórki, naczynia krwionośne, narządy i tkanki przed chorobami lub uszkodzeniami.

Metaboliczne utrapienia:

Aby utrzymać organizm na korzystnym poziomie, powinno się kontrolować metabolizm. Jedną z najważniejszych grup witamin, do których należy to jest rodzina witaminy B. Te witaminy, w tym niacyna, ryboflawina i kwas foliowy pomagają regulować procesy hormonalne i metaboliczne, aby zapewnić poprawne działanie organizmu.

Zdrowe serce:

Jako bogate źródło potasu, podobnie jak wiele soczystych owoców, także acerola może również zadziałać korzystnie na zdrowe serce. Potas jest lekiem rozszerzającym naczynia, pomaga złagodzić obciążenie układu sercowo-naczyniowego, rozszerzając naczynia krwionośne i pomnażając przepływ krwi, zmniejszając ciśnienie krwi. Może to zminimalizować ryzyko wystąpienia miażdżycy tętnic, co również zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Bogata różnorodność przeciwutleniaczy pomaga utrzymać układ sercowo-naczyniowy bez nadmiaru cholesterolu i wolnych rodników powodujących stres oksydacyjny.

Przetwarzanie pokarmu:

Chociaż owoce aceroli nie mają tak wielkiej ilości włókna jak wiele innych owoców, to cały czas są znaczące i z powodzeniem, mogą pomóc zwiększyć uzdrowić układ trawienny. Błonnik spożywczy powoduje bezproblemowe transportowanie pożywienia przez przewód pokarmowy, który zmniejsza zaparcia, wzdęcie, biegunkę, skurcze i poważniejsze problemy, takie jak wrzody żołądka. Ponadto błonnik pokarmowy pomaga również wyczyścić szkodliwy cholesterol z serca.

Na rynku dostępne są tabletki zawierające wyciąg z owoców Acerolii. Zazwyczaj zalecane jest zażywanie 1 tabletki dziennie, popijając szklanką wody. Kapsułkę należy przyjmować w trakcie lub po jedzeniu. Jeżeli organizm jest wycieńczony można zwiększyć dawkę do trzech pastylek dziennie. Tabletki można znaleźć w opakowaniach od 30 do 120 tabletek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie